Deze huizen zijn broer en zus

Zoek de verschillen. De twee naast elkaar gelegen levensloopbestendige woningen in de nieuwbouwwijk Overbeek in Voorthuizen zijn exact hetzelfde qua afmetingen, maar laten in de uitvoering tal van verschillen zien. Het is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen twee buren, Van de Kolk én BOXXIS Architecten.

Jacques en Rieneke van der Velden en hun buren Henk en Netty Jonker zijn één van de eerste bewoners in de ruim opgezette woonwijk Overbeek. Hier werd een gevarieerde mix van 23 vrijstaande woningen en 10 twee-onder-een-kapwoningen gerealiseerd. De kopers kregen de volledige vrijheid om (binnen de ruim gestelde kaders) hun ‘eigen’ droomwoning te laten tekenen, vertelt Rieneke van der Velden. Daarvoor riepen ze via Van de Kolk de hulp in van Wijnand Thomassen van BOXXIS Architecten. “Hij snapte precies wat we bedoelden toen we aangaven dat we een stoere seniorenwoning wilden. Geen truttig huis, we zijn nog geen tachtig tenslotte. De eerste tekening was eigenlijk meteen raak.”


Inspiratie
Zo vlot ging het bij het ‘buur-echtpaar’ Jonker allerminst, blikt Henk Jonker lachend terug. Je eigen droomhuis uitdenken, leek een ondoenlijke klus. “Ter inspiratie hebben we heel wat brochures doorgebladerd, maar we kregen niet het gevoel dat nodig is als je je eigen huis gaat bouwen. We kwamen zelfs op het punt dat we onze optie op dit kavel weer wilden teruggeven aan de makelaar.”

Annemiek Arends van Midden Nederland Makelaars liet het er echter niet bij zitten en verwees het echtpaar naar Van de Kolk. ‘Ga daar eerst eens praten voordat je de handdoek in de ring gooit’, zo luidde de boodschap. Henk: “We maakten een afspraak en tijdens dat gesprek liet Henk van de Kolk ons de tekening zien die Wijnand Thomassen voor onze buren had gemaakt en daar waren we meteen enthousiast over. Dít was wat we wilden.

Zoals de woningen naast elkaar staan zijn het wel duidelijk een broertje en zusje van elkaar.

Jacques van der Velden

Dít was de levensloopbestendige woning waarnaar we op zoek waren. En gelukkig vonden Jacques en Rieneke het helemaal goed dat we het ontwerp voor hun huis als basis namen voor onze woning!”

Royaal en duurzaam
In december 2020 ging de bouw van start en een klein jaar later betrokken beide echtparen hun royale, duurzaam gebouwde vrijstaande woningen. Beide huizen  hebben exact dezelfde maten, met op de begane grond de woonkamer met keuken als centraal middelpunt en aan weerszijden de masterbedroom met badkamer en een ruime garage. “Waar veel mensen van onze leeftijd juist kleiner gaan wonen, willen wij juist lekker de ruimte hebben, zowel voor onszelf als voor onze (klein)kinderen”, vertelt Netty Jonker. “Daarbij hebben we met een slaapkamer én badkamer beneden natuurlijk de mogelijkheid om hier comfortabel ouder te worden.”

Voor Thomassen was het tekenen van twee naast elkaar gelegen woningen vrij uitzonderlijk. “Het leuke is dat de huizen in de basis identiek zijn, maar elk hun eigen uitstraling hebben gekregen.” Het meest in het oog springende verschil is de keuze die gemaakt is voor de steensoort waaruit de woningen zijn opgetrokken. Jacques: “En waar de buren een houten overstek hebben, wilden wij juist zo min mogelijk schilderwerk. Wat ook opvalt is de tuitgevel aan beide kanten van onze woning, dat vonden we een mooi detail. Ook hebben wij een open veranda, waar de buurtjes een afgesloten tuinkamer hebben. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar zoals de woningen naast elkaar staan zijn het wel duidelijk een broertje en zusje van elkaar.”

Meer over project Overbeek