In een bouwteam ga je samen voor het beste resultaat!

In de periode die voorafgaat aan de daadwerkelijke start van de bouw, is hij de spin in het web. Roelof van Bennekom geeft als kostendeskundige leiding aan de afdeling calculatie. In elk bouwproject is het zaak dat de kosten zo vroeg mogelijk én zo gedetailleerd mogelijk inzichtelijk zijn.

08.00 uur
Mijn dag begint met een bak koffie. Soms werk ik nog thuis in verband met corona, maar ik ben blij dat we dat straks achter de rug hebben. Thuis mis je de reuring en het sparren met collega’s. Een bouwproject is écht iets dat je samen doet. Dus wil je elkaar ook in de ogen kijken als er beslissingen worden genomen. Dat kan inderdaad ook digitaal, maar het is toch anders. 

Ik werk vandaag eerst mijn mailtjes door en zie in mijn agenda dat er veel verschillende leuke projecten de aandacht opeisen. Mijn werk als kostendeskundige is erg afwisselend. Dat komt vooral omdat je met verschillende mooie bouwprojecten bezig bent.

09.00 uur
Ik ga van start met een elementenraming van een nieuw appartementengebouw in Voorthuizen. Roordink Architecten uit Putten heeft het eerste tekenwerk gedaan. Aan mij de opdracht om al in dit vroege stadium een bouwprijs te bepalen.

Een raming maken gebeurt aan de hand van bruto hoeveelheden zoals vloeroppervlak, inhoud en geveloppervlak. De bouwkosten worden ruw ingeschat, maar doordat we gebruik maken van prijzen uit recente projecten is die al behoorlijk nauwkeurig. Dit helpt om te kunnen sturen op haalbaarheid zonder dat je weken aan het rekenen bent. Met een elementenraming ben ik immers enkele dagdelen bezig. 

Daarom is het werken in een bouwteam ook zo prettig. Als ik er als kostendeskundige al bij zit op het moment dat de eerste strepen met de viltstift op papier staan, scheelt dat heel veel tijd en energie. Als je een bepaald bedrag hebt te besteden is het zonde van je energie om te lang bezig te zijn met een ontwerp dat dit budget ver overschrijdt.

Voor de elementenraming waar ik vandaag aan werk heb ik even contact met de ontwikkelaar van het plan. We spreken door hoe we de vloer het best kunnen opbouwen om aan de geluidseisen te voldoen. 

12.30 uur
De tijd vliegt en voordat je het weet is het tijd om even de benen te strekken.De lunch op kantoor is altijd weer een ontspannen moment. Even relaxen in onze mooie kantine en een rondje lopen.

In een bouwteam ga je samen voor het beste resultaat

Roelof van Bennekom

13.00 uur
Na de lunch staat er een bouwvergadering op de agenda. In Elspeet wordt een nieuwe bakkerij gebouwd in opdracht van Bakker Piet. Het is een traject dat nu ruim een jaar loopt. Ook hierin hebben we nadrukkelijk geadviseerd in de bouwkosten. Er lag een schets van een architect, maar die bleek ruim boven budget te zijn. In overleg met architect en de opdrachtgever moesten er beslissingen genomen worden om binnen budget te komen. Na een aantal sessies is dat gelukt. Ik vind dat altijd boeiend. De architect verdedigt zijn ontwerp (wat natuurlijk terecht is) en aan de andere kant wil je ook dat kosten binnen de perken blijven. Samen zoeken naar een oplossing die zowel voor architect als opdrachtgever acceptabel zijn. Dat is een leuk spanningsveld waarbij je samen voor het beste resultaat gaat.

Op de bouwvergadering van vandaag zijn de architect, de werkvoorbereider, de uitvoerder en de opdrachtgever aanwezig. Dit soort vergaderingen doen we altijd in de grote spreekkamer waar we alle techniek bij de hand hebben om snel te overleggen.

We bespreken het moment dat we gaan starten met de bouw, maar ook de levertijd van bepaalde materialen en dergelijke. Ik zit er nog bij omdat ik de eerste contactpersoon was voor de opdrachtgever, maar nu de start van de bouw gepland staat is het tijd voor de werkvoorbereider om het stokje over te nemen.

14.30 uur
Ik heb een kort overleg met mijn collega Leonie. Ze is een van de drie calculators die ik vanuit mijn rol als kostendeskudige aanstuur. Ze is bezig met de calculatie van project Overbeek in Voorthuizen. Het is zaak dat de berekeningen die er nu liggen in lijn zijn met wat er eerder besproken is en omdat ik eerste aanspreekpunt ben van de opdrachtgever ben ik hiervan op de hoogte. We checken elkaars werk altijd om er zeker van te zijn dat er geen foutjes in sluipen.

16.00 uur
Ook ik besteed vandaag even goed aandacht aan het plan Overbeek in Voorthuizen. Hier liggen twee kavels voor een vrijstaande woning. De opdrachtgever wil rond de zomervakantie starten met de bouw, maar dan moeten wel alle fases zoals bijvoorbeeld de omgevingsvergunning, de werktekeningen en de calculatie goed voorbereid zijn. Met name de lange levertijd die momenteel gehanteerd wordt bij de draagvloer, is uitdagend. Dus moet je zorgen dat je daar bovenop zit.

17.15 uur
Het is tijd om naar huis te gaan. Mijn huis is een half uurtje rijden, dus mooi even de tijd om mijn hoofd leeg te maken. Vanavond nog even een rondje op de mountainbike.

Terug naar het overzicht