De daadkracht hier is groot

Voortbordurend op de groei van het bedrijf heeft Van de Kolk een bedrijfsleider aangesteld. Jaco van den Berg wordt in deze nieuwe functie verantwoordelijk voor de realisering van projecten vanaf overdracht tot nazorg.

Het is donderdagochtend. Jaco schuift aan bij het wekelijks overleg waarin de uitvoerders van Van de Kolk hun projecten bespreken en onder meer de personeelsplanning naast elkaar houden. Hebben we overal genoeg mensen? Wie heeft welk materieel nodig en wanneer? En vooral, hoe zit het met de nieuwe projecten die eraan zitten te komen?

Sinds zijn aanstelling op 1 oktober 2019 is Jaco verantwoordelijk voor het bewaken van de planningen en de aansturing van de mensen in de productie – van uitvoerders en werkvoorbereiders tot kopersbegeleiders, maar ook in de werkplaats en de timmerlieden, metselaars en lijmers op de bouwplaats. De functie van bedrijfsleider bestond nog niet. “Van de Kolk is hard gegroeid de laatste jaren en ook wij ontkomen niet aan de uitdagingen die bedrijfsgroei met zich meebrengt. Er was daarom behoefte aan iemand die de verbinding tussen de verschillende onderdelen van het bedrijf bewaakt en die meedenkt over hoe we het beste uit de organisatie en de mensen kunnen halen."

 

Van de Kolk is een familiebedrijf waarin de lijnen kort en de onderlinge banden warm zijn. De daadkracht is groot.

Jaco van den Berg

In de persoon van Jaco heeft Van de Kolk een bedrijfsleider gevonden die gepokt en gemazeld is in de bouw. In de afgelopen twintig jaar doorliep hij het hele uitvoeringsproces en bekleedde de functie van calculator, werkvoorbereider, uitvoerder, projectleider en bedrijfsleider bij verschillende grote bouw- en ontwikkelingsbedrijven in het midden van het land. “Die ervaring ga ik inzetten voor Van de Kolk.”

De overstap naar Van de Kolk is voor Jaco een bewuste geweest, vertelt hij. “Van de Kolk is een familiebedrijf waarin de lijnen kort en de onderlinge banden warm zijn. De daadkracht is groot. Ze staan voor hun werk, maar ook voor de organisatie als geheel. Dat is iets wat ik voorheen wel eens miste en wat me aantrok in dit bedrijf. Een ander mooi kenmerk van dit bedrijf is de diversiteit aan projecten. Van utiliteitsbouw tot villabouw en van woningbouw tot onderhoud en verbouwingen. Om dan de juiste mensen op de juiste plek te krijgen, daar krijg ik energie van.”

In de afgelopen maanden heeft Jaco zich dan ook gestort op het leren kennen van alle medewerkers en de projecten binnen het bedrijf. Hij heeft gepraat, geluisterd en rondgekeken. Wat hem met name opviel? “Hoe gemakkelijk ik word opgenomen in de organisatie. Er is een open houding, van timmerlieden tot directie. Bij vernieuwing komt altijd wel wat weerstand kijken, maar daar heb ik hier nog weinig van gemerkt. In één van de gesprekken zei iemand: jij zou de smeerolie kunnen worden tussen de raderen van de organisatie. Dat is precies wat ik wil bereiken. Er samen voor zorgen dat we goed werk leveren, waarbij iedereen binnen deze club op een prettige manier zijn werk kan doen.”

Terug naar het overzicht