Een halve eeuw bij de zaak
Als net 15-jarige jongen metselde Bennie Huisman zijn eerste muurtje in Gorssel. Inmiddels zit hij maar liefst vijftig jaar in het vak en werkt hij nog altijd met veel plezier voor Van de Kolk. “Metselen blijft het mooiste vak ter wereld.”
Hij ziet zichzelf nog staan, op zijn allereerste bouw. Onder toeziend oog van Aalt en diens vader Hendrik van de Kolk mocht hij zijn eerste muurtje metselen. Niet wetende dat hij een halve eeuw later nog altijd voor Van de Kolk zou werken.
Toch is de tijd voor zijn gevoel voorbijgevlogen. Bennie: “Ik ben geen dag met tegenzin naar mijn werk gegaan. Bij Van de Kolk is alles goed geregeld en het metselen zelf is altijd mijn vak geweest. Het is elke dag weer anders en het is heel tastbaar. Je ziet de muren letterlijk onder je handen groeien. Als je komt staat er niets en als je gaat staat er een muur of een heel gebouw. Dat is natuurlijk vrij uniek aan dit vak.”
In al die jaren heeft Bennie aan honderden projecten gewerkt. Toch is er één die hij nooit zal vergeten. “Dat was de restauratie van een schotbalksluis in Renswoude. Een monumentale stuw die onderdeel uitmaakt van de Grebbelinie. We werkten midden tussen de weilanden, aan weerszijden van een kleine dijk. Logistiek was dat een monsterklus. Omdat er geen weg naartoe liep moesten we al onze materialen met een soort treinwagentje vervoeren. Daarnaast is het natuurlijk een bijzondere historische route, dus we werden continu aangesproken door wandelaars die benieuwd waren naar wat we aan het doen waren. Achteraf ben ik op dat project misschien wel het meest trots.”
Metselen blijft het mooiste vak ter wereld, als je komt staat er niets en als je gaat staat er een muur of een heel gebouw.
Bennie Huisman
Hoewel de Grebbelinie eruit springt, is het specialistische restauratiewerk niet per se bepalend voor het werkplezier van de meestermetselaar. “Minstens zo leuk vind ik de kleine verbouwingen, zoals een aanbouw bij een particuliere woning. Mensen tevredenstellen vind ik altijd mooi om te doen. Jij bent daar een dag of een aantal dagen aan het werk, maar die klant woont daar. Dat vraagt om een andere manier van werken dan een groot nieuwbouwproject.”
Bij Van de Kolk leerde Bennie niet alleen de kneepjes van het vak. Hij gaf ze achttien jaar lang als leermeester ook weer door aan de volgende generatie. “Sommige jongens die ik dertig jaar geleden heb opgeleid lopen ook nog steeds bij Van de Kolk. We zien elkaar met verjaardagen en helpen elkaar wel eens met een klus thuis. Zo ben ik net voor het eerst in mijn leven verhuisd naar een nieuwbouwhuis gebouwd door Van de Kolk. Driehonderd meter vanaf mijn ouderlijk huis. We konden met kruiwagens de boedel verhuizen. Het bevalt super. Al dacht ik na de eerste nacht wel dat ik in een hotel wakker geworden was. Nieuwbouw is wel heel iets anders dan mijn voormalige oude huisje uit 1948.
Het geheim van een goede metselaar? “Het hoeft niet snel, je moet vooral netjes werken. Dat is eigenlijk altijd het belangrijkste geweest. In de afgelopen vijftig jaar is het metselvak zelf niet zo veel veranderd, maar de manier van bouwen is wel totaal anders. Er is nu veel meer regelgeving dan toen ik begon en er wordt veel meer kant-en-klaar op de bouw aangeleverd.”
Het bedrijfsjubileum van Bennie is uniek te noemen. “Vroeger mocht je na veertig dienstjaren stoppen met werken. Die jongens kwamen dus nooit aan de vijftig toe. Ik moet nog tot mijn 67ste, dus dat is nog twee jaartjes. Daar zie ik niet tegenop. Ik ben gezond en ik heb er nog net zoveel plezier in als in de beginjaren. Lichamelijk gaat het heel prima. Sinds mijn 55ste heb ik elke woensdag vrij, dus dan zit ik veel op de racefiets. Of ik ga een terrasje pikken als het mooi weer is. Ik vermaak me prima.”
Meer werknemers aan het woord