Verbouwing villa Midden-Nederland

“De ruimtes in het huis zijn best groot. Om daarin toch de sfeer en intimiteit te realiseren die je in gedachten hebt, is echt iets dat we met elkaar gedaan hebben''

Charmant en prachtig gebouwd op een bijzonder mooie plek. De nieuwe bewoners vielen als een blok voor deze mooie karakteristieke villa in het midden van het land. Toch vonden ze het ook belangrijk om er helemaal naar hun eigen smaak een thuis van te maken. Dit deden ze samen met Van Egmond Architecten en Van de Kolk.

“In eerste instantie dachten we erover om alleen de belangrijkste dingen in het huis aan te pakken en naar onze zin te restylen. Maar toen we daarmee begonnen, was er eigenlijk geen houden meer aan”, vertelt de bewoner enthousiast.

De villa was gebouwd door de eerste generatie Van Egmond Architecten uit Noordwijk. “Bovendien kenden we het bureau al van een eerder project, dus lag het voor de hand dat Diederik van Egmond deze opdracht zou uitvoeren. Je hebt de juiste klik nodig om samen een dergelijk project op te pakken en die was er al. Van Egmond stelde op zijn beurt Van de Kolk voor om het project uit te voeren. En ook daar hebben we nooit spijt van gehad.” 

Aanvankelijk stond er een relatief kleine verbouwing op de planning, maar dat groeide uit tot een fors project waarbij het huis in feite geheel gestript werd. “De woning had een nadrukkelijk landelijke stijl en sfeer, terwijl mijn echtgenoot en ik het graag moderner wilden. Met meer kleur en warmte. En als je dat in de hele woning wilt doorvoeren, kom je van het één in het ander.” 

De bewoners wisten in hoofdlijnen al goed wat ze wilden, maar dat het zo mooi uitpakte is mede te danken aan Els van Egmond-Hoekzema, die als binnenhuisarchitect haar stempel drukte op de verbouwing.

Het project zou aanvankelijk enkele maanden in beslag nemen, vertelt Gerrit-Jan van den Hul, die als uitvoerder verantwoordelijk was. “Maar het wensenpakket werd al vrij snel veel groter. Naast een renovatie is er onder meer een nieuwe wijnkelder gebouwd en ook de gehele rieten kap werd vervangen. 

Een aannemer wordt geacht uit te voeren wat je als opdrachtgever en architect hebt bedacht. Maar er moet ook altijd een vertaalslag gemaakt worden en dat heeft Van de Kolk perfect gedaan

Bewoner villa

Al met al mochten we anderhalf jaar aan de villa werken.” Dat was beslist geen straf, blikt hij terug. “De opdrachtgever was zeer betrokken bij deze verbouwing, op een superleuke manier. Daarnaast werden we ook als bouwer heel nadrukkelijk bij alle beslissingen betrokken. In verband met corona hebben we de bouwvergaderingen vervangen door bouwwandelingen, waarbij we om de drie weken een rondje maakten om elkaar scherp te houden.” 

Ze hadden van tevoren nooit kunnen bedenken dat het zo mooi zou worden, aldus de zeer tevreden bewoner. “De ruimtes in het huis zijn best groot. Om daarin toch de sfeer en intimiteit te realiseren die je in gedachten hebt, is echt iets dat we met elkaar gedaan hebben. Natuurlijk wordt een aannemer geacht uit te voeren wat je als opdrachtgever en architect hebt bedacht. Maar er moet ook altijd een vertaalslag gemaakt worden en dat heeft Van de Kolk perfect gedaan. Je kent de uitdrukking ‘de zon schijnt op de tekentafel, maar het regent op de bouwplaats’. Ik kan je zeggen dat we amper een buitje hebben gehad. Dit is hoe we het wilden en dit is hoe het is geworden.”