'De bewoners hebben het plan omarmd'

Nieuwbouw in een oud Veluws dorpje. Dat dit heel goed kan samengaan is bewezen in Garderen. Hoe kan het ook anders met een Garderense ontwikkelaar, een Garderense architect en een Garderense bouwer.

Dorpsranden zijn doorgaans geen architectonische hoogstandjes. Zeker niet als er in de jaren zeventig nieuwbouw is gerealiseerd. In die periode werden nieuwe huizen tegen de dorpsrand aangeplakt. Toen zich de kans voordeed om Garderen een nieuwe dorpsrand te geven, gingen de harten van Edward Zevenbergen (Bouwfonds Ontwikkeling BV) en Herman Roozenbeek (Roozenbeek Architect BNA) meteen sneller kloppen. Juist omdat beiden hun roots hebben in Garderen.

Nu lopen ze beiden door een wijk waar ze met recht trots op zijn. Tevreden wijzen ze op de vele mooie details, de bakstenen geveltjes, de rieten kappen en de mooie authentieke afwerking van de 42 woningen die hier gerealiseerd zijn. “Het is een genot om naar te kijken”, stelt Edward vast. “En het leuke is dat de bewoners van de Teus Bouwmanhof de stijl die we voor ogen hebben gehad ook blijken te omarmen. Op diverse plekken worden woningen uitgebreid en verrijzen er overkappingen, schuren en garages. Allemaal in stijl van dit boerenerf. Daar concludeer ik uit dat we een plan hebben gerealiseerd dat door de bewoners gedragen wordt.”

Hier in Garderen hebben we samen echt kunnen realiseren wat we voor ogen hadden

Herman Roozenbeek, Roozenbeek Architect

Architect Herman Roozenbeek is niet minder tevreden. “Door in deze hof het boerderijthema toe te passen, is er een nieuwbouwwijk ontstaan die Garderen een compleet nieuwe entree geeft. Met als blikvanger een twee-onder-één-kapper met de architectuur van een hooiberg. Maar ook de eengezinswoningen die samen een grote ‘schuur’ vormen zijn een plaatje om te zien. Het is echt een eer om te mogen tekenen voor een nieuwbouwlocatie in je eigen dorp. Het gebeurt maar al te vaak dat je iets tekent dat uiteindelijk om de kosten niet waargemaakt kan worden. Zeker in economische tijden als deze waarin maar al te vaak een compromis gesloten moet worden. Hier in Garderen hebben we echt kunnen realiseren wat we voor ogen hadden.”

Zevenbergen: “We zijn met de verkoop gestart op het moment dat de economische crisis min of meer een dieptepunt beleefde. Dat dit plan desondanks gretig aftrek heeft gevonden, is een bewijs dat we met elkaar goede keuzes hebben gemaakt. Kwaliteit is en blijft een belangrijke waarde. En het leuke is dat deze Teus Bouwmanhof op verschillende plekken een vervolg krijgt.” Herman: “We zijn nu in het nabijgelegen dorp Stroe bezig met de realisatie van rug-aan-rug-woningen met dezelfde stijlcomponenten. Daar was nadrukkelijk om gevraagd. Diverse partijen laten zich inspireren door deze architectuur. En dat is iets waar we met elkaar best een beetje trots op zijn.”


Sterker nog: het is een voorbeeld voor veel meer Nederlandse dorpen. Edward: “In het Groene Hart waar Bouwfonds ook erg actief is, zie je veel van dit soort dorpen. Overal liggen er kansen om het aanzicht van deze dorpen te verbeteren door authentieke nieuwbouw.”

Bekijk meer foto's van dit project