'Naadloos samenspel van heden en verleden'

Peter Luttikhuizen viel als een blok voor de statige uitstraling van het bijna 200 jaar oude herenhuis aan de Amersfoortsestraat in Barneveld. Na een ingrijpende renovatie lopen binnen en buiten nu naadloos in elkaar over en kan kan hij op elk moment van de dag genieten van de monumentale looks.

Ik heb jarenlang met plezier in het buitengebied tussen Garderen en Putten gewoond. De liefde bracht me uiteindelijk naar Barneveld. Ik zocht een woning met een ruime kavel in de buurt van het centrum”, vertelt Luttikhuizen. “Dit was het tweede huis dat ik bekeek. Ik zocht niet per se een monumentaal pand, maar dit sprak wel tot de verbeelding. Het is een woning met een ziel.” Voor die ziel moest hij wel een beetje door de gedateerde staat van de woning kijken. Samen met BOXXIS Architecten en Van de Kolk maakte Luttikhuizen een plan om het herenhuis volledig te renoveren en te verduurzamen. “Alleen de buitenmuren hebben we laten staan. Ook het dak mochten we niet vervangen, omdat dit huis een gemeentelijk monument is, maar daar liggen dan wel weer nieuwe, traditionele handgebakken dakpannen op.”

Misschien wel de grootste metamorfose? Die vond plaats op het achterste deel van het perceel. De oude bijgebouwen maakten hier plaats voor een garage met fitnessruimte on top, een grote leefkeuken en een aansluitende ruime overkapping met open haard. Van onder de overkapping kijk je uit op zowel de tuin als de karakteristieke achtergevel, die nu dus deels in de woning zit. “Ja, dit is absoluut mijn favoriete plek in huis”, lacht Luttikhuizen. 

"Van de Kolk kwam met bouwkundige oplossingen, waarbij ze oog hielden voor het authentieke karakter van de woning.”

Overal in de woning kom je smaakvolle contrasten tegen. Zo heeft de aanbouw strakke lijnen, met veel staal en glas. De handgemaakte terrazzovloer, de warme kleuren en de originele kozijnen in de buitengevel zorgen hier voor een optimale balans. Binnen geven de strakke stalen deuren de klassieke kamer-en-suite met visgraatparketvloer net even die moderne touch. 

Voor Luttikhuizen was vanaf het begin duidelijk dat hij deze metamorfose met Van de Kolk wilde aangaan. “Er zijn niet veel aannemers die nog eigen restauratietimmerlieden in dienst hebben. Het renoveren van zo’n woning vraagt veel vakmanschap. Je weet pas als je het plafond eruit haalt of een originele balkenlaag in goede staat is en ook geschikt is voor onze
plannen voor de bovenverdieping. Van de Kolk kwam met bouwkundige oplossingen, waarbij ze oog hielden voor het authentieke karakter van de woning.” 

De renovatie van het herenhuis duurde bijna een jaar en werd vlak voor de kerst van 2020 afgerond. “Het was enerverend”, aldus Luttikhuizen. “Ik weet zo’n beetje iedere spijker en schroef in huis te zitten. Maar het eindresultaat is prachtig. Als we in de tuin zitten, horen we regelmatig mensen die langs lopen praten over onze woning. Dat is een mooi compliment.”

Meer foto's over dit project