Je wilt in één keer die derde woning bouwen

Een open plek midden in de Garderense bossen, waar de zon ondanks die bomen toch volop schijnt. “Iedere keer als mijn vrouw met haar paard hierlangs reed, was ze onder de indruk van het licht”, blikt Nico Korswagen terug. “De plek was fantastisch, echter een bouwproject van dit formaat lag niet echt in de lijn der verwachting. De eerste keer dat we met Henk van de Kolk om tafel zaten zei ik daarom ook: het moet meteen de derde woning worden. Want het eerste huis bouw je voor je vijand, het tweede voor een vriend, het derde voor jezelf. Henk garandeerde ons dat we er geen spijt van zouden krijgen.”

Een passend ontwerp
Voor het ontwerp koos de familie Korswagen voor Roordink Architecten. “Henk Roordink wist onze ideeën te vertalen naar een ontwerp passend in deze bosrijke omgeving.” Architect Henk Roordink: “We hebben gespeeld met de ruimte op de kavel; vanuit iedere hoek heeft de woning een ander aanzicht. Statig en voornaam aan de voorzijde met de officiële entree en het kantoor, dat qua logistiek af te sluiten is van het woongedeelte. De woonfuncties voor het gezin zijn aan de achterzijde gesitueerd en hebben meer een menselijke maat. Daar is gebruikgemaakt van landelijke accenten zoals zichtbare houten spanten en grote raampartijen, om de verbinding naar buiten toe te behouden.” Ook qua zichtlijnen werd rekening gehouden met de mooie omgeving. “Vanuit de ouderslaapkamer heb je prachtig uitzicht over de paardenstallen en de weide en kijk je diep het bos in.”

Energiebesparing
Belangrijk vond de familie Korswagen dat de woning energieneutraal zou worden. Daarom werd de woning volledig opgetrokken uit Passief Bouwblokken,

Je wilt in één keer die derde woning bouwen

Nico Korswagen

een soort legostenen van Neopor, gevuld met beton. Hierdoor ontstaat in één keer een geïsoleerde binnen- en buitenmuur. Qua maatvoering een uitdaging van formaat. Ook zit het huis vol energiebesparende snufjes, zoals een geïntegreerd vloerverwarmingssysteem dat via een waterpomp verwarmt, ventileert en koelt. Deze ideeën werden veelal aangedragen door Korswagen zelf, die zich, met behulp van een gespecialiseerde adviseur, tot in de details verdiepte in de nieuwbouw.

Ervaren in villabouw
Hoe hij terugkijkt op de bouwperiode? “Het is me tegengevallen hoeveel tijd en energie een project van dit formaat kost. Hoeveel keuzes je moet maken. Daardoor ben ik me gaan realiseren hoe belangrijk het is dat de bouwlieden het zelf leuk vinden om aan een project te werken. Je merkt dat het bij Van de Kolk vakmensen zijn, die plezier hebben in hun werk en er ook graag iets moois van willen maken. Dat ze ervaring hebben met villabouw en met dit type klant – de ietwat kritische, betrokken klant. Dat heeft erin geresulteerd dat we nu daadwerkelijk in één keer die derde woning hebben gebouwd.”