‘Het was een mooie samenwerking’

Bouwkundig was het geen extreem ingewikkeld project, het meest spannend was de bouwtijd. Een school bouwen van 26 lokalen met een sporthal in amper een jaar tijd, kan alleen als alle disciplines perfect op elkaar afgestemd zijn. Het lukte in Kootwijkerbroek.

Ondanks een uitdagend korte bouwtijd verliep de realisatie van dit project als uit een boekje, vertelt Cok van der Meer, conciërge van de Rehobothschool en lid van de bouwcommissie. “Bijzonder hoe er op de bouwplaats samengewerkt werd om dingen zo snel en zo makkelijk mogelijk af te handelen.”

Projectleider Edwin Boonstoppel (Quadraat Projectmanagement) vult aan: “De bouwvergaderingen zijn altijd ontspannen verlopen en wat bovenal opviel was de netheid waarmee gewerkt werd.”

Tevredenheid troef dus in het gebouw dat eind maart officieel geopend werd. Van der Meer: “Dit project heeft een voorgeschiedenis van zeker tien jaar. We kampten flink met ruimtegebruik. Zozeer zelfs dat we noodgebouwen op het schoolplein hadden geplaatst. Kootwijkerbroek groeit en omdat dit de enige reformatorische school is in de omtrek, vervullen we ook een belangrijke streekfunctie.”

Ondanks een uitdagend korte bouwtijd verliep de realisatie van dit project als uit een boekje

Cok van der Meer, Rehobothschool

Na het nodige puzzelwerk streek de school neer aan de Schoonbeekhof, een nieuw gedeelte van het dorp waar ook in de toekomst nog nieuwbouw te verwachten valt. Boonstoppel: “Architectenbureau Huibers & Jarring heeft een gebouw ontworpen dat nauw aansluit bij de omgeving. Bij de aanleunwoningen die hiernaast staan, maar ook bij het nabijgelegen dorpshuis De Essenburcht.”

In die opzet is men uitstekend geslaagd, zo wordt geconcludeerd. “Het is een mooi modern gebouw geworden met een zee van ruimte. Niet alleen voor lokalen, maar ook voor allerhande nevenruimtes voor bijzondere onderwijsdoeleinden.”

“Wat we tegelijkertijd belangrijk vonden was dat je in deze school het gevoel moest houden dat het een school in Kootwijkerbroek is”, vertelt Van der Meer. “Dankzij de grote glazen gevels is dat uitstekend gelukt. Het gebouw is transparant en bepaald niet anoniem. Je kijkt overal naar buiten en overal zie je dat dit geen school in de stad is, maar in Kootwijkerbroek.”

Dat de school de deuren al na de kerstvakantie van 2014 kon openen was weliswaar gepland, maar tegelijkertijd bijzonder. “Dat heeft alles te maken met de uitvoerende partijen, waarvan Van de Kolk de hoofdaannemer was. Daarnaast hebben we ook qua weersomstandigheden een bijzonder jaar gehad, namelijk een jaar zonder een enkele dag vorst. En dat konden we in deze situatie natuurlijk goed gebruiken.”

Tegelijkertijd met de Rehobothschool heeft Bouwbedrijf van de Kolk ook de ernaast gelegen sportzaal De Boog gerealiseerd. Deze voorziening werd gebouwd in opdracht van de gemeente Barneveld. “Een mooie samenwerking waarin we ervaren hebben dat de gemeente Barneveld de kern Kootwijkerbroek een warm hart toedraagt.”

Bekijk meer foto's van dit project