'Men vroeg: Waar beginnen jullie aan?' 

Ze moesten langer dan vijf jaar op de vergunning wachten, maar vorig jaar kreeg het echtpaar Leijenhorst eindelijk toestemming om te gaan bouwen op een perceel op loopafstand van hun huis in Garderen. Het resultaat na een half jaar bouwen is een compacte woning, die moeiteloos past tussen de bestaande bouw aan de Speulderweg.

Mensen vroegen het Henk (80) en Gerda (75)  Leijenhorst regelmatig: waar beginnen jullie aan? Dat het niet gebruikelijk is om op hun leeftijd nog een huis te laten bouwen realiseren ze zich  natuurlijk wel, vertelt Henk lachend, maar de twee zijn  het avontuur nooit uit de weg gegaan. “We hebben  bovendien lang genoeg gewacht op de kans een  woning te laten bouwen in het dorp waar we al meer dan vijftig jaar samen wonen. We keken er al jarenlang naar uit!”

Het is inmiddels een paar weken na de verhuizing en het echtpaar is al helemaal gewend aan hun compacte, drempelloze woning. De twee genieten elke dag van het comfort dat dit met zich meebrengt. “Boven hebben we twee extra kamers, maar we leven en slapen beneden. Ontzettend fijn, we hebben alles wat we nodig hebben binnen handbereik.” Met heel veel plezier kijken ze terug op de bouwperiode die achter hen ligt, geeft Henk aan. Dat Van de Kolk hun huis zou gaan bouwen was voor hen geen vraag. “Het is de beste bouwer in de wijde omgeving, zo simpel is dat. Bovendien is het niet het eerste huis dat Van de Kolk bouwt voor onze familie. We gaan lang terug. Zowel mijn vader als mijn opa heeft ooit een huis door Van de Kolk laten bouwen. Dus toen Gerda en ik van start wilden, ben ik met de tekening naar Van de Kolk gegaan. Zo is het balletje gaan rollen.”

Uitzonderlijk project

Voor Van de Kolk was het bouwkundig misschien geen uitzonderlijk project, maar toch was de bouw bijzonder, vindt Frank Bleijenberg.

Van de Kolk is de beste bouwer uit de omgeving, zo simpel is dat

Henk Leijenhorst

Als meewerkend uitvoerder trof hij tijdens zijn eerste inspectie het echtpaar op het bouwperceel. Toen ze aan de praat raakten was er meteen een klik. “Ik heb nooit eerder gebouwd voor mensen op deze leeftijd, dat vond ik heel bijzonder. En ik was er ook meteen van doordrongen dat er voor Henk en Gerda een bijzondere periode aanbrak waar ze lang naar uitgekeken hadden. Dat wij als bouw- bedrijf eraan konden bijdragen om deze tijd voor hen zo prettig mogelijk te maken, gunde ik ze oprecht.”

Oogje dicht

Dat is op alle fronten gelukt, vinden Henk en Gerda. Ze kwamen tijdens de bouw bijna dagelijks langs om de vorderingen met eigen ogen te zien en op beeld vast te leggen. Niet zelden maakten ze dan een praatje met de bouwers. “Normaal gesproken laat ik dat niet toe op de bouwplaats, maar deze keer heb ik een oogje dicht geknepen”, vertelt Frank lachend. Ook de communicatie verliep anders dan gebruikelijk. “Die gaat meestal via een van onze kopersbegeleiders, maar in dit geval schakelden Henk en Gerda direct met onze werkvoorbereider. Normaal gesproken bouwen we volgens een definitieve bouwtekening, maar nu kregen we vlak voordat we aan de badkamer begonnen pas de definitieve indeling door. Heel informeel, wat voor de familie Leijenhorst heel prettig was.” Niet alleen met het bouwproces, ook met de woning zelf zijn Henk en Gerda heel tevreden. “We zijn blij met de aanvullende suggesties die zijn gedaan. De weggewerkte dakgoot bijvoorbeeld, en het speelse effect van het verspringende metselwerk van de voorgevel. We vatten het op als een groot compliment dat het veel mensen niet eens opvalt dat hier een nieuwe woning is gebouwd, zo mooi past het ertussen.”

Meer over project Garderen