'Verfijnd gebouw in een dorpse omgeving'

Een prominente locatie vraagt om een dito gebouw. Voor de realisatie van De Punt in Voorthuizen werkte Van de Kolk samen met Van Egmond Architecten. Zij ontwierpen een gebouw dat ondanks het grote volume perfect past in een dorpse omgeving.

Het zal voor toeristen even wennen zijn geweest toen ze deze zomer hun geliefde Voorthuizen inreden. Op de plek waar jarenlang een inmiddels verlaten restaurant stond, is een luxueus vierlaags appartementencomplex verrezen. Een statige entree naar de Veluwse toeristische trekpleister.

Van de Kolk bouwde het appartementencomplex als onderdeel van nieuwbouwproject De Punt, waar ook een drietal vrijstaande woningen deel van uitmaakt.

'Niet zelf naam willen maken, maar verder kijken dan één generatie' Diederik van Egmond

Het zestien meter hoge gebouw omvat acht luxe appartementen in het hogere segment en werd ontworpen door Van Egmond Architecten uit Noordwijk. Het is een prominente locatie, gelegen aan twee belangrijke toegangswegen”, vertelt architect Diederik van Egmond. “We wilden een gebouw neerzetten dat die entreefunctie en de karakteristieke, taartpuntvormige kavel benadrukt.” 

Het werd een alzijdig gebouw, waarbij alle woonfuncties naar de aangrenzende wegen toe gericht zijn. “In het scherpste puntje zijn, als architectonisch accent, erkers toegevoegd. 

Ook gaven we het complex een bijzondere kroon door de bovenste woonlaag iets terug te laten springen en uit te voeren in een onderscheidende kleur. Bovendien is er met sluitstenen een sierlijst aangebracht die het pand extra detail geven.

“In het scherpste puntje zijn, als architectonisch accent, erkers toegevoegd. Ook gaven we het complex een bijzondere kroon door de bovenste woonlaag iets terug te laten springen en uit te voeren in een onderscheidende kleur. Bovendien is er met sluitstenen een sierlijst aangebracht die het pand extra detail geven.

Om het geheel iets speelsheid mee te geven koos Van Egmond bovendien voor bijzondere kozijnen met een ronde boventoog en een speelse verdeling, en horizontale donkere lijnen die als cadeaulinten het gebouw omsluiten. Qua uitstraling hebben we ons laten inspireren door historische Voorthuizense gebouwen die net als dit complex geen kap hebben, zoals de vroegere eierhal, verschillende scholen en hotel De Vergulde Wagen. Het blijft een complex met een groter volume, maar het is tegelijk ook een verfijnd gebouw geworden. Passend in de dorpse omgeving.

Bekijk meer foto's van dit project