‘Veel opties zaten al standaard in de woning’

Voor het eerst in vijftien jaar werd er weer gebouwd in het kleine Veluwse dorp Speuld. Voor de jonge familie Bokhorst reden om terug te keren naar het geboortedorp van vader Peter. Op de Van Hierdenhof kochten zij een unieke tussenwoning die beantwoordde aan al hun woonwensen.

De belangstelling voor het nieuwbouwproject was groot: maar liefst 100 geïnteresseerden op veertien beschikbare woningen. Onder hen waren ook Peter en Linda Bokhorst met hun drie zoons. Zij vielen meteen voor de bijzondere architectuur van de Van Hierdenhof in combinatie met de buitenruimte. “De huizen zijn geïnspireerd op boerderijen en hooibergen, waardoor ze goed passen in deze landelijke omgeving. Denk aan rieten daken en gepotdekseld hout. Het is een klein plan met allerlei soorten woningen, van starterswoning tot vrijstaand. Daardoor heb je allerlei soorten buurtgenoten, van jonge starters tot (bijna) pensionado’s. Dat geeft een jong wijkje als dit toch meer leven.

Het was vaak een kwestie van iemand aanschieten en het was geregeld

Linda en Peter Bokhorst, Speuld

Het jonge gezin was positief verrast door de grote hoeveelheid ruimte en de vele opties van het huis. “Het is weliswaar een middenwoning, maar binnen is het heel ruim. Ook hebben we een fijne tuin die standaard al 11 meter diep was, maar waar we nog 7 meter aan toe hebben kunnen voegen. Al vanaf de eerste contacten met Van de Kolk hadden Linda en Peter een goed gevoel bij hun keuze.

 “Veel opties van ons wensenlijstje zaten al standaard in de woning. De aanpassingen zaten hem dus vooral in het toevoegen van spotjes en het verplaatsen van aansluitingen. Ook hebben we op zolder een extra raam laten plaatsen. Het is toch fijn als het in één keer gedaan kan worden. Wat het stel belangrijk vindt in een bouwproces als deze? “Goede nazorg. Opleverpunten zijn er altijd, maar het gaat erom hoe die opgelost worden. Toen we de sleutel kregen, liepen de mensen van Van de Kolk nog op de bouw rond, waardoor het een kwestie was van even iemand aanschieten en het was geregeld. Maar ook als er nu nog iets zou zijn, dan weet ik dat ze snel op de stoep staan. Hoe bevalt het om weer terug te zijn in Speuld? “We wonen hier heerlijk vrij en dat zal ook zo blijven. Want ter compensatie van de nieuwbouw heeft Van de Kolk een vennen- en poelengebied van zo’n tien voetbalvelden om de Van Hierdenhof heen aangelegd. Daarmee behoudt Speuld zijn groene karakter.

Bekijk meer foto's van dit project