‘Samen de schouders eronder’

Een gebouw dat functioneel, maar vooral huiselijk is. Dat was de opdracht voorafgaand aan de bouw van Kinderhospice Binnenveld. Nu, vijf jaar later, staat er weer nieuwbouw op de planning. “Van de Kolk snapt precies wat wij willen.

Aan het woord is directrice Wilma Stoelinga. Vijf jaar geleden verhuisde het kinderhospice vanuit het dorp De Glind naar het door Van de Kolk gebouwde landhuis aan de rand van Barneveld. Nog altijd genieten we volop van het pand. De prachtige uitzichten, de ruimte en faciliteiten, maar vooral ook van de sfeer die we hebben weten te creëren.  

In Kinderhospice Binnenveld wordt zorg geboden aan ernstig en ongeneeslijk zieke kinderen tussen 0 en 18 jaar met een intensieve lichamelijke zorgvraag. Soms in de laatste levensfase of ter overbrugging na een ziekenhuisopname, maar meestal ter verlichting van ouders en het gezin. De kinderen zijn afkomstig uit heel Nederland. Daarom werd in 2016 een ouderverblijf bijgebouwd, zodat ouders dichtbij hun kind kunnen zijn. De ouders roemen de professionele, maar ook huiselijke sfeer waarin hun kinderen zorg ontvangen. 

Het is geweldig hoeveel partijen er onder leiding van Van de Kolk de schouders onder wilden zetten

Wilma Stoelinga

En dat was precies het doel dat het Kinderhospice voor ogen had met de nieuwbouw, vertelt Stoelinga. “Het pand moet voor de kinderen en hun ouders niet voelen als een zorginstelling, maar als een thuis. Een plek waar ze zich ondanks de moeilijke situatie veilig en geborgen voelen. Je omgeving draagt ook bij aan je welbevinden. Dat geldt voor een woning, maar ook voor een zorgvoorziening.

Van de Kolk was zich daarvan bewust, merkte Stoelinga. “Al vanaf het eerste gesprek hebben ze overal in meegedacht. Van het netjes wegwerken van de plafondtillift – die onmisbaar is maar vol in het zicht ook een ziekenhuisgevoel geeft – tot het slim omgaan met de brandveiligheid. Het compartimenteren van de slaapverdieping was namelijk een eis, maar zou ook de loop en huiselijkheid uit het gebouw halen. Van de Kolk adviseerde een  watermistinstallatie, waardoor de ruimte open kon blijven. Een perfecte oplossing. 

Inmiddels zijn er plannen voor een gespecialiseerde verpleegkundige dagopvang, die onderdak moet krijgen in een nieuw gebouw op het eigen erf. De verpleegkundige dagopvang is met name bedoeld voor kinderen uit de gemeente Barneveld en nabije regio. Ook deze zal Van de Kolk bouwen. Stoelinga ziet er niet tegenop. “Nieuwbouw kan stressvol zijn, maar wij ervoeren het de vorige keer als één groot feest. Het is geweldig hoeveel partijen er onder leiding van Van de Kolk de schouders onder wilden zetten, en vanuit hun expertise meedachten over hoe we maximale waarde uit ons beperkte budget konden halen. Van de Kolk moedigde onderaannemers en leveranciers zelfs aan om de kosten zoveel mogelijk te drukken. En ook nu grijpen ze de opening van hun nieuwe bedrijfspand aan om bij te dragen aan de bouw van de dagopvang. Fantastisch om te zien hoe we met alle betrokken partijen een mooie extra voorziening kunnen neerzetten voor zieke kinderen die zich ook willen ontwikkelen.

Bekijk meer foto's van dit project