‘Het resultaat mag er zijn!’

In het Gelderse Barneveld wordt volop gebouwd. Met name jonge gezinnen vinden hun droomwoning in woonwijken aan de rand van het dorp. Voor de snel groeiende doelgroep vijftigplus is het een stuk lastiger om een geschikte woning te vinden. Deze doelgroep heeft vaak uitwonende kinderen, maar ziet een appartement nog als een ver-van-mijn-bed-show. Liever zitten zij in een ruime, complete woning dichtbij alle voorzieningen.

Van de Kolk bouwde, samen met ontwikkelaar De Bunte Vastgoed Oost en BOXXIS Architecten, de historisch ogende Jonkershof in hartje Barneveld centrum. Een uniek project met stadse allure. “Bij aanvang van het nieuwbouwproject Jonkershof zat onder meer deze doelgroep in ons achterhoofd”, vertelt Wouter van den Top, van ontwikkelaar De Bunte Vastgoed Oost. “De locatie was uniek; op steenworp afstand van theater en station – ruim maar tegelijk midden in het centrum. In totaal zijn er vijftien woningen gerealiseerd, waaronder zeven patiowoningen, met een slaap- en badkamer op de begane grond. Daarnaast hebben we bewust gekozen voor vier stadswoningen met de mogelijkheid om een hobby-, praktijk- en/of kantoorruimte te realiseren op de begane grond. Om de diversiteit van de hof zo groot mogelijk te houden, hebben we daarnaast vier (half)vrijstaande woningen gebouwd. Die afwisseling van zowel het soort woningen als de architectuur maakt deze hof uniek.

Een project kan nog zo mooi ontworpen zijn, het resultaat staat of valt met de kwaliteit van de uitvoering

Wijnand Thomassen, BOXXIS Architecten
Statige architectuur

Voor het ontwerp werd BOXXIS Architecten ingeschakeld. “De Jonkershof heeft een statige architectuur gekregen, geïnspireerd op de Maastrichtse hofjes en de kasteelarchitectuur”, vertelt architect Wijnand Thomassen. “Tegelijk hebben we de woningen ontworpen met een eigentijds gebruik voor ogen.

Zo zijn ze van alle gemakken voorzien en zijn de woningen aan de tuin- en patiozijde uitgevoerd met open, grote raampartijen. Dit in tegenstelling tot de gevels aan de wegzijde, die relatief kleine ramen hebben. Hierin zie je, gecombineerd met het grove metselwerk en de betonnen elementen, de kasteelarchitectuur terug.

Na positieve ervaringen uit het verleden, waaronder de bouw van het nabijgelegen plan Christiaan Huygens, benaderde De Bunte Van de Kolk voor de bouw van het project. De ontwikkeling van een dergelijk project in een drukbevolkt centrum vraagt het één en ander van alle betrokken partijen, vertelt ontwikkelaar Van den Top. “We hebben het plan nadrukkelijk met het oog op de directe omgeving opgezet. Een hof op zo’n prominente plek aan de entree van Barneveld vraagt om een passend ontwerp, dat toegevoegde waarde heeft voor het dorp. Dat is gelukt. Het plan werd zonder bezwaren vastgesteld in de gemeenteraad en ook de uitvoer zelf is naar alle tevredenheid verlopen. Een project kan nog zo mooi ontworpen zijn, het resultaat staat of valt met de kwaliteit van de uitvoering. In de samenwerking met Van de Kolk weten we wat we aan elkaar hebben!

Unieke woningen

Ook BOXXIS Architecten is tevreden over het eindresultaat van de bouw. “Het zijn unieke woningen, waarin veel kleine details zitten. Dan is het prettig als de uitvoerende partij deze correct oppakt. Bij Van de Kolk is dat nooit een probleem. Zo zit er in de Jonkershof bijvoorbeeld veel hout. Hoe deze houten panelen op de achterconstructie bevestigd moeten worden, hadden wij niet voorgeschreven. Van de Kolk denkt daarin mee en koos niet de gemakkelijkste maar wel de mooiste manier van bevestigen. Het eindresultaat toont onzichtbare verbindingen die geen afbreuk doen aan het ontwerp. Hetzelfde geldt voor de kasteelramen, die onzichtbare kozijnen hebben. Dit zijn belangrijke details die Van de Kolk heel wat hoofdbrekens gekost hebben, maar het resultaat mag er zijn!”

 

Bekijk meer foto's van dit project