'Je ziet de passie voor het ambacht'

Voorthuizenaren Evert en Ria van den Berg woonden al jaren tegenover een prachtige, maar ietwat verouderde villa. Toen deze te koop kwam handelden ze meteen. Samen met Van de Kolk verbouwden zij de woning tot een heerlijke plek waar ze nog vele jaren met plezier kunnen wonen.

Aan de rand van het dorp Voorthuizen staat midden in het groen een witte villa op een terp. Een prachtige plek. “Waar we echt voor gevallen zijn is de karakteristieke jarendertigstijl van het huis”, vertelt Evert van den Berg enthousiast. “Nadeel van die periode is alleen dat woningen vrij hokkerig werden ingedeeld. Zo ook deze woning. Bovendien voldeed het niet meer aan de isolatie- en wooneisen van nu.” Daarom besloot het echtpaar tot een verbouwing, die de woning toekomstbestendig zou maken maar tegelijk de aansprekende bouwstijl intact zou laten.

De verbouwing werd gegund aan Van de Kolk. “We kochten het huis toen net de crisis toesloeg. Daarom besloten we de verbouwing een paar jaar uit te stellen, op de hoognodige vervanging van het dak na. Van de Kolk bouwde stevig door, ondanks de crisis. Dat gaf vertrouwen. Wat we ook belangrijk vonden is dat de mensen van Van de Kolk van het ambachtelijke werk houden; veel detail- en houtwerk. Dat is toch prettig bij een project van deze grootte.”

Van de Kolk werkt met eigen vakmensen die oog hebben voor detail. Je ziet dat ze het leuk werk vinden, zo’n oud huis

Evert en Ria van den Berg

Van de Kolk kon van start gaan toen het stel de bestaande woning had verkocht. “Alleen zaten wij zelf toen tijdelijk zonder onderdak”, lacht Ria. “Gelukkig stond het huis van Henk van de Kolk al even leeg en te koop, dus konden we dat zo lang huren. Service!” Tussen maart en november 2016 werd de villa compleet gestript en weer opgebouwd. Onder het huis werd een verbrede garage met lift gerealiseerd, binnen werden muren doorbroken, vloeren en kozijnen vernieuwd, gangen verbreed en aan de achterzijde van het huis werd een ruime aanbouw met terras gebouwd. Evert en Ria hielden vooraf hun hart vast. “Het is toch een jarendertigwoning. Wie weet wat ze tegenkomen zodra ze beginnen te breken? Maar dat bleek enorm mee te vallen. De garagevloer bleek vervangen te moeten worden, maar daardoor konden we er wel een afvoerput in aanbrengen en is op advies van uitvoerder Christian de garage verbreed. Dat kost niets extra en we hebben er nog dagelijks veel plezier van.”

Van de Kolk werkt met eigen vakmensen die oog hebben voor detail, merkte Evert. “Je ziet dat ze passie voor het werk hebben en dat ze het leuk werk vinden, zo’n oud huis. Dat merk je in alles. In de flexibiliteit waarmee ze een aanpassing doen, maar ook in de drive waarmee ze werken of iets uitleggen. De laatste weken kwam ik dagelijks even voor het werk langs op de bouw om te kijken.” Inmiddels is het oude woonhuis getransformeerd tot een riante villa met 600 kuub inhoud. “Het is een heerlijk huis geworden waarin we ongetwijfeld nog vele jaren comfortabel kunnen blijven wonen.”

Bekijk meer foto's van dit project