‘Alles in dit pand ademt Damen’

Eigenlijk zou er ‘gewoon’ een verdieping gebouwd worden op het bestaande kantoorpand van Damen Dredging Equipment in Nijkerk. Maar al in een vroeg stadium werden de bestaande bouwtekeningen opzij gelegd en werden een forse uitbouw aan de voorzijde, een kantine, dakterras, conferentieruimtes én een exhibitroom gerealiseerd. Allemaal met één doel: bezoekers de baggerwereld van Damen laten beleven.

Met de uitbreiding is het pand bijna in oppervlakte verdubbeld, vertelt Peter Verdoorn van Damen Dredging Equipment. Geen overbodige luxe, want de ruim honderd (flex-)medewerkers kampten al langere tijd met ruimtetekort. Bovendien was het kantoorpand zeker twintig jaar oud. Reden om meteen ook het airco- en verwarmingssysteem te vernieuwen, gecombineerd met een energiebesparend verlichtingssysteem. “Eigenlijk kwam van het één het ander”, aldus een lachende Peter. Het zegt volgens hem meteen iets over de flexibele manier van werken bij Damen. Maar óók over de manier waarop Bouwbedrijf van de Kolk hier moeiteloos op inspeelde. Want viel de keuze op het bouwbedrijf in eerste instantie vanwege de gunstige offerte en de geografische ligging, tijdens het bouwtraject bleek dat beide bedrijven heel goed bij elkaar passen. “Een ander bouwbedrijf was waarschijnlijk gillend gek geworden van alle wijzigingen en veranderingen. Maar je kon merken dat Van de Kolk gewend is om een project als dit te behappen.

Onder coördinatie van Jan van Elten van Bouwkundig Tekenadviesbureau J. van Elten startte de bouw in december 2016. Terwijl het kantoorpersoneel twee straten verderop in een tijdelijk onderkomen het werk voortzette, verrees er binnen negen maanden een modern kantoor, voorzien van duurzame techniek en prachtige details. Zoals massief houten trappen met stalen leuningen.

Blikvanger zijn de displays en paperwalls in de gangen, waarop te zien is wat voor uitdaging het is om in de Lage Landen te leven en waarom baggeren een integraal onderdeel van de Nederlandse geschiedenis is geweest. Op meerdere verdiepingen zijn tentoonstellingen gemaakt over het Nijkerkse bedrijf. 

Alles in het pand ademt en presenteert de aard van de werkzaamheden van Damen: hoogwaardig materieel produceren dat baggeraars inzetten op plekken waar water moet wijken voor land. En dat was precies de bedoeling: binnen- en buitenlandse klanten van Damen de baggerwereld laten ervaren. 

Een ander was gillend gek geworden van alle wijzigingen en veranderingen. Maar Van de Kolk is gewend is om een project als dit te behappen

Peter Verdoorn, Damen Dredging Equipment

Het resultaat van de verbouwing is dan ook boven verwachting, geeft Peter aan. Maar, ook belangrijk, in de bouwperiode was het overleg constructief en de sfeer positief. “Dat werkt gewoon heel prettig. Als de plannen veranderden, kwam Van de Kolk met goede alternatieven. Overleg was altijd mogelijk. De onderlinge samenwerking verliep heel soepel. En als de sfeer op een bouwplaats goed is, komt dat het werk natuurlijk ook ten goede. In 2017 werd het Nijkerkse kantoorpand feestelijk heropend door Kommer Damen, voorzitter van de Damen Shipyard Group. Uiteraard was Bouwbedrijf van de Kolk hierbij ook aanwezig. “De verbouwing is volgens planning en naar alle tevredenheid verlopen. We zijn bijzonder te spreken over de goede samenwerking met Van de Kolk.

Meer over dit project