‘Ik zou zeker weer voor Van de Kolk kiezen’

Aan de rand van Nijkerk bouwden particulieren samen twintig woningen; het CPO-project Holkerbeek. Inmiddels wonen bewoners Joke en Cees Buijtenhuis met veel plezier in hun nieuwbouwvilla, gebouwd door Van de Kolk.

Nu het weer zich leent voor buitenschilderwerk, wordt in de straat druk geklust. De laatste puntjes op de i, want vrijwel alle bewoners hebben de klusperiode achter zich gelaten en genieten nu volop van hun nieuwe woning. Zo ook Joke Buijtenhuis en haar man Cees. Zij lieten via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) een woning bouwen door Van de Kolk. Hiermee konden ze hun eigen woonwensen realiseren in de Nijkerkse nieuwbouwwijk Doornsteeg.

“Die wensen waren onder meer een ruime woonkamer en een grote eethoek, voor wanneer onze kinderen en kleinkinderen er allemaal zijn”, vertelt Joke. “De locatie is ook zeker een punt waar we op gevallen zijn. We kijken uit op enkele mooie oude boerderijen en doordat de woning zo goed geïsoleerd is, horen we bijna niets van de weg die langs ons huis loopt. Dit in combinatie met zonnepanelen en de warmtepomp maakt dat we eigenlijk bijna geen energiekosten hebben.”

In totaal bouwde Van de Kolk op Holkerbeek vier vrijstaande woningen, vier twee-onder-een-kapwoningen en acht rijwoningen. De woningen zijn onderling verschillend, maar toch ook duidelijk familie van elkaar. Eenheid door verscheidenheid, zoals Vereniging Woonproject Holkerbeek het omschrijft.

Alles kon omdat we de communicatielijnen open hielden. Als ik weer een huis zou laten bouwen, zou ik weer voor Van de Kolk kiezen

Joke Buijtenhuis

“We hebben al eens eerder een huis laten bouwen, maar dit project was een heel andere manier van werken”, vertelt Joke. “Het CPO-project startte middenin de recessie in 2013, toen na een informatieavond van de gemeente Nijkerk een paar inwoners besloten hier te gaan bouwen. Vervolgens werden geïnteresseerden gezocht en een architect en een bouwer aangetrokken. Deze fases nemen de meeste tijd in beslag. Uiteindelijk zijn de bouwwerkzaamheden gestart in juni 2016 en werden de woningen gefaseerd opgeleverd tussen mei en november 2017.”

Bij een bouwproject als deze is de bewonersvereniging de opdrachtgever. De architect, Van Bokhorst Architecten uit Nijkerk, en de bouwer waren al geselecteerd toen Joke en Cees werden gekozen tot één van de twintig deelnemers. “Met uitvoerder Bert Oudendorp hebben we prettig contact gehad. Op sommige momenten heeft hij ons er echt doorheen gesleept. Tijdens zo’n bouw gebeurt natuurlijk van alles, maar het werd altijd goed opgelost. Zo bleek de opleveringsdatum van onze woning twee weken te worden uitgesteld. Bert heeft toen samen met bedrijven zoals Meddens & Van Ree, Dodo Stukadoors en schildersbedrijf Meiling geregeld dat onze vloerenleggers toch aan de gang konden, terwijl zijn mensen daaromheen werkten. Alles kon omdat we de communicatielijnen open hielden. Als ik weer een huis zou laten bouwen, zou ik weer voor Van de Kolk kiezen.”

Bekijk meer foto's van dit project