‘Trots op wat we samen hebben neergezet’

“Ik vertrouw erop dat de Albert Heijn van Voorthuizen in 2015 verhuisd is.” Supermarkteigenaar Gerard van den Tweel deed deze voorspelling in ons magazine Kolk Report. Op 22 oktober 2015 opende de nieuwe Albert Heijn inderdaad de deuren op het Smidsplein in Voorthuizen.

De verhuizing van de Voorthuizense supermarkt is bijna een levenswerk te noemen. De eerste voorbereidingen startten ruim 25 jaar geleden. “Toen al werd duidelijk dat de bereikbaarheid op de toenmalige locatie aan de Hoofdstraat steeds beperkter werd”, blikt Gerard van den Tweel terug. Vele pogingen, gesprekken en onderhandelingen ten spijt, verbeterde de situatie niet.

Tot Van den Tweel Groep ging samenwerken met Van de Kolk. “Die had een grondpositie in de nieuwbouwwijk Blankensgoed. Een perfecte locatie, daar ben ik nog altijd van overtuigd.’” Toch vonden de plannen ondanks jarenlange inspanningen van beide bedrijven nooit doorgang. “Een Albert Heijn heeft een grote aantrekkingskracht, dus de gemeente en de ondernemersvereniging waren bang dat de verhuizing ten koste zou gaan van de aanloop in het centrum.”

Van de Kolk is een gerespecteerd en zeer betrouwbaar bedrijf. Er zit veel kennis. Ze zijn zeer correct in het hele bouwproces, van werkvoorbereiding tot afwerking

Gerard van den Tweel

In nauw overleg met het gemeentebestuur en de ondernemersvereniging vonden Van den Tweel en Van de Kolk een alternatieve locatie aan het Smidsplein. “Begin 2015 ging de Rabobank tegen de vlakte en kon de nieuwbouw van start. Op steenworp afstand van de oude winkel. Een prachtlocatie, dat blijkt wel uit enorme toeloop van klanten die we vanaf het moment van opening hebben gehad.”

Van den Tweel had duidelijke wensen voor de nieuwbouw. “Een toekomstbestendige winkel die voldoet aan alle duurzaamheidsstandaarden. De nieuwe supermarkt heeft een oppervlakte van 1.500 vierkante meter, 500 meter meer dan de vorige. Hierdoor zijn de winkelpaden ruim en is het assortiment flink uitgebreid. Bovendien hebben we nu een parkeergarage en een inpandig laad- en lossysteem, waardoor omwonenden geen overlast ervaren. Sowieso is de omgeving enorm opgeknapt, er verrijzen zelfs nieuwe winkels. De nieuwbouw heeft het Voorthuizense centrum goed gedaan.”

In februari 2015 ging Van de Kolk aan de slag. “Het was een zware klus vanwege het extreem natte voorjaar”, herinnert Van den Tweel zich. “Desondanks heeft Van de Kolk volgens planning binnen tien maanden de bouw opgeleverd. De nieuwbouw is zeer plezierig tot stand gekomen. In goed overleg zijn we tot het meest optimale resultaat gekomen. Niet dat ik anders had verwacht. Van de Kolk is een gerespecteerd en zeer betrouwbaar bedrijf. Er zit veel kennis. Ze zijn zeer correct in het hele bouwproces, van werkvoorbereiding tot afwerking. Ik ben trots op wat we samen hebben neergezet.”

Bekijk meer foto's van dit project