PLUS Elspeet eigenaar1.jpg

‘De winkel groeide uit zijn voegen’

Samenwerking stond centraal tijdens de nieuwbouw van PLUS Supermarkt Elspeet. Bouwbedrijf van de Kolk zorgde er samen met eigenaren Esther en Ronny van der Horst en hun team van werknemers, familie en vrienden voor dat de inwoners van Elspeet slechts drie dagen zonder supermarkt zaten.

Door gezamenlijk de schouders eronder te zetten, lukte het om de geplande openingsdatum van 5 februari 2015 te halen. “Er is werkelijk in razend tempo gebouwd”, vertelt Ronny van der Horst. “De openingsdatum stond al vroeg gepland, maar in de winter weet je het natuurlijk nooit. De bouw heeft zelfs nog een maand stilgelegen door overstromingen na heftige regenval en een afwateringsprobleem. Toch is het allemaal gelukt. Onvoorstelbaar. Het echtpaar Van der Horst nam in 2001 het familiebedrijf over dat naast de supermarkt bestaat uit de eveneens in Elspeet gevestigde bakkerij Bakker Piet. Esther: “De supermarkt groeide op de oude locatie, midden in het dorp, uit zijn voegen. De parkeergelegenheid was beperkt en we zaten ingeklemd tussen twee scholen. Laden en lossen werd bijna gevaarlijk. Het was kortom hoog tijd dat we uit het centrum vertrokken. Na een lange zoektocht werd een geschikte locatie gevonden aan de rand van Elspeet, langs de doorgaande weg. “Het winkeloppervlak is verdubbeld van 550 naar 1.100 vierkante meter”, vervolgt Esther. “De indeling is ook helemaal naar wens. Zo min mogelijk steunpilaren zodat we gemakkelijk de winkelindeling kunnen aanpassen, alle looplijnen zo kort mogelijk, magazijn, koelingen en versafdelingen dicht bij elkaar, en vrachtwagens kunnen lossen zonder dat de klant daar last van heeft.

We kozen voor Bouwbedrijf van de Kolk omdat die het meeste vertrouwen uitstraalde en ook ons oude pand kon overnemen en doorontwikkelen Esther van der Horst

In het hele traject hebben Esther en Ronny de touwtjes stevig in eigen handen gehouden. “Het PLUS bouwbureau ondersteunde, maar we hebben zelf een ontwikkelaar en een architect ingeschakeld. Voor Bouwbedrijf van de Kolk kozen we omdat die het meeste vertrouwen uitstraalde en ook ons oude pand kon overnemen en doorontwikkelen. Vanwege de boerderij die voor de supermarkt ligt, moest het pand een landelijke uitstraling krijgen. Daarbij hebben we bewust gekozen voor kwaliteit. Geen goedkope damwanden, maar een transparante, open uitstraling door het gebruik van glas en hout. Vanwege onze regiofunctie hadden we nog graag 400 vierkante meter extra winkeloppervlak willen realiseren, waar andere lokale ondernemers zich kunnen vestigen. Daar was voldoende animo voor, maar helaas gaf de bank geen groen licht. De vergunningen liggen er, dus misschien komt dat in een later stadium nog. Dan kiezen we ongetwijfeld weer voor Van de Kolk, want de bouw liep erg soepel. Met name in die laatste weken heeft Van de Kolk met man en macht aan de bouw gewerkt. Het krioelde werkelijk van de werklui, zowel binnen als buiten. Zonder de inzet van hen, onze medewerkers en talloze vrijwilligers hadden we het niet gered.

Bekijk meer foto's van dit project