Onze historie...

 

...de trots van ons bedrijf

Van de Kolk Bouw heeft een rijke historie. Een historie waar we trots op zijn. Drie generaties lang is met hart en ziel aan deze zaak gebouwd. Vakmanschap ging van vader op zoon. Net als het klantgevoel en de personal touch. Al zullen ze dat destijds niet zo genoemd hebben. Wat begon in een boerenschuur in 1933 is uitgegroeid tot een modern, financieel gezond en sterk bouwbedrijf.

In al die jaren bouwden we huizen, wijken, projecten en bedrijven. Maar bouwden we ook aan een goede naam. Een naam die staat voor kwaliteit, degelijkheid en betrouwbaarheid. Deze kernwaardes hebben altijd centraal gestaan in onze rijke historie en zullen ook overeind blijven in de toekomst.

Hieronder een beknopte beschrijving van de historie van ons bedrijf:

Hendrik van de Kolk besluit in 1933 zelf een bouwbedrijfje te stichten. Het kersverse timmer- en metselbedrijf Van de Kolk start in een houten schuur aan de Paleisweg. Het is niet de meest ideale tijd om een nieuwe start te maken want Nederland verkeert die dagen in grote economische moeilijkheden. Toch slaagt Hendrik van de Kolk erin om zijn jonge onderneming op gang te krijgen. Binnen enkele jaren geeft hij leiding aan een handjevol medewerkers en verruilt hij de schuur aan de Paleisweg voor een moderne werkplaats aan de Speulderweg. Vanaf de start richt Van de Kolk zich op de woningbouw.

Als de oorlog begint, heeft Hendrik van de Kolk vijf mensen in dienst in dienst. De oorlogsperiode betekent dat de woningbouw helemaal stil komt te liggen, toch slaagt hij er in om zijn mensen aan het werk te houden. Hij laat ze generatorhout zagen dat onder meer gebruikt wordt om auto's te laten rijden. Zo gaat het bedrijf ook in de oorlogsjaren verder.

Na WOII

Na de Tweede Wereldoorlog groeit het bedrijf snel en wordt er veel gebouwd. In 1948 is het aantal personeelsleden tot ongeveer vijftien opgelopen. In de jaren erna schommelt dat aantal tussen de vijftien en vijfentwintig. Hendrik van de Kolk heeft inmiddels twee zonen: Aalt en Johan. Beiden zijn van jongs af aan regelmatig in het bedrijf te vinden. En met name Aalt lijkt al vroeg belangstelling te ontwikkelen voor het aannemersvak. Maar het zal nog tot 1971 duren voordat hij het bedrijf overneemt.

Bedrijfsnaam

Vanaf 1964 trekt Hendrik van de Kolk zich geleidelijk uit het bedrijf terug vanwege zijn gezondheid. Aalt neemt veel van zijn werkzaamheden over en doet de boekhouding en de loonadministratie. In die tijd wordt de
bedrijfsnaam omgezet in Bouwbedrijf H. van de Kolk en Zn. Als Hendrik op 2 november 1971 overlijdt, neemt Aalt de algehele leiding van het bedrijf over. Op dat moment werken er 26 medewerkers.

Verhuizing

In de jaren zeventig wordt het bedrijf omgezet in een besloten vennootschap waarvan de twee broers aandeelhouder worden.Het is 1989 als het bedrijf verhuist naar de huidige locatie aan de Koningsweg in Garderen. Op dat moment heeft het bedrijf een personeelsbestand van vijftig medewerkers. Ondanks de groei blijft de saamhorigheid en de sfeer een belangrijk onderdeel binnen de bedrijfsvoering. Hierdoor blijft het personeelsverloop tot in lengte van jaren zeer laag.

ISO certificering

In het kader van toekomstige bedrijfsopvolging wordt in 1995 gestart met het opzetten van het ISO-kwalliteitssysteem waarbij de organisatie klaargestoomd wordt voor de toekomst. Bouwbedrijf van de Kolk wordt in 1996 als een van de eerste bouwbedrijven gecertificeerd volgens de ISO-9002 normering. Aansluitend wordt het bedrijf gecertificeerd volgens de veiligheidsnorm VCA** en in 2001 als eerste bouwbedrijf volgens de ISO-14001 milieunorm. Het opzetten van een kwaliteitssysteem en ontwikkelen van een duidelijke toekomstvisie is de aanzet geweest om ruimte te creŽren voor de opvolging binnen het bedrijf. Vanaf dit moment trekken Aalt en Johan zich steeds meer terug en wordt ruimte geboden aan een nieuwe, derde generatie.

Derde generatie

In 1999 treedt zoon Henk van Johan van de Kolk aan als directeur en aandeelhouder. In 2006 treedt de vier jaar jongere broer Peter toe tot de directie van het bedrijf, waarmee de aandelen geheel in handen zijn van de derde generatie. Daarmee is de toekomst van het familiebedrijf weer voor een nieuwe generatie gewaarborgd. Dat het bouwbedrijf door de jaren heen haar zelfstandigheid en daarmee haar persoonlijk karakter behouden heeft, geldt als een kroon op het werk van deze drie generaties Garderense ondernemers.

Onze werknemers


Kolk Report


Aanvragen! Archief


Kolk Report aanvragen

Vul onderstaand formulier in om de nieuwste Kolk Report te ontvangen:


 

 


 

 
×