Dit voorjaar luidden aannemers de noodklok vanwege het groeiend tekort aan bouwmaterialen.
Vooral aan prefab-beton en isolatiemateriaal was gebrek. In deze situatie is de afgelopen maanden geen verbetering gekomen, melden bouwondernemingen in de regio Barneveld. Bovendien dreigt een tekort aan vakbekwaam personeel.
In november liep twintig procent van de Nederlandse bouwbedrijven vertraging op doordat ze materialen niet op tijd hadden ontvangen, blijkt uit recent van onderzoek van ING Economisch Bureau. Cees Leeuwis van het gelijknamige bouwbedrijf in Barneveld, herkent dit. „Prefab-beton en isolatiemateriaal zijn schaars, terwijl de vraag groot is. Daardoor stijgen de prijzen, maar die hogere kosten kunnen we niet doorberekenen."
In mei ondervond de aannemer nog geen problemen, liet hij toen in deze krant weten. Nu merkt hij dat door gebrek aan bouwmaterialen projecten niet kunnen starten of vertraging oplopen. Ook Ronnie Schut van Van de Pol Hout en Bouwmaterialen in Kootwijkerbroek ziet de levertijden van materialen oplopen. „Vooral betonplaten worden schaars", zegt hij. „Voorheen hielden we rekening met een levertijd van zes tot acht weken. Nu gaan we al naar de zestien tot twintig weken." Volgens Schut veroorzaakt dat een sneeuwbaleffect: zonder beton kun je niet aan de slag en dat zorgt al bij de start voor vertraging van een project.
CRISISJAREN Zowel Schut als Leeuwis schrijven het huidige gebrek aan bouwmaterialen toe aan het staken van de productie tijdens de achterliggende crisisjaren. Van de Kolk beaamt dat. „Fabrikanten van prefab vloeren voeren de productie niet zomaar op, want dat vergt forse investeringen. Daarmee leggen ze zichzelf ook de verplichting op om de komende jaren hogere aantallen te halen. Zodra de markt verslechtert hebben ze dan een probleem. Een productiefabriek moet immers altijd vol zitten. Daarom is het bedrijfstechnisch verstandiger de productie iets onder de vraag te houden en zo door schaarste ook de prijzen te kunnen opvoeren."
Door een positief sentiment in de markt bestaat er een extreme bouwvraag, meent Peter van de Kolk van Bouwbedrijf van de Kolk in Garderen. "Veel mensen gaan nu verhuizen en bouwen of verbouwen om nog te profiteren van de extreem lage rente. Als straks die weer stijgt, is het maar de vraag wat de markt dan gaat doen. Het bedrijf inrichten op de gekte van het moment in de markt is dus niet verstandig. Daarom blijven wij op een constant niveau doorbouwen."
PERSONEELSGEBREK Nu de bouw opleeft, kampen aannemers naast een tekort aan bouwmaterialen met een groeiend gebrek aan personeel. Tot 2022 zijn in de uitvoerende bouw 55.000 nieuwe arbeidskrachten nodig voorspelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Ondanks deze alarmerende cijfers ondervindt Van de Kolk geen problemen. ,,Tijdens de crisis hielden we de bezetting op orde, daarom hebben we nu voldoende capaciteit om aan de vraag te kunnen voldoen. Leeuwis ziet wel dat bijvoorbeeld gekwalificeerde installateurs lastiger zijn te vinden. Dat komt volgens hem ook doordat de installaties in woningen geavanceerder worden. Beide aannemers houden er rekening mee dat door de combinatie van schaarste aan personeel en de tekorten aan materialen, de prijzen verder zullen stijgen.
Bron: Barneveldse Krant d.d. 19 december 2017
Terug naar het overzicht