Van de Kolk bouwt Fins loghuis bij Epe:

 

Een houten huis in het bos. Dat klinkt simpel,maar dat is het in dit geval allerminst. Midden in de bossen van Epe ontwierp Barnevelder Gert van Dijk één van de meest complexe en luxueuze Finse loghuizen die Nederland rijk is. Van Dijk ontwierp, Van de Kolk bouwde. In nauwe samenwerking met de opdrachtgever. "Het is een eer om aan de wieg te staan van zo"n prachtige villa." Een log is een massieve houten balk, van oorsprong een echte boomstam. Een huis gemaakt van deze gestapelde balken maakt het tot een loghuis. Een bouwmethode die met name in Scandinavische landen enorm populair is, maar die liefhebbers kent over de hele wereld

Warmte en sfeer "In hun zoektocht naar wat voor mijn opdrachtgever een droomhuis was, moest het beslist een loghuis worden", vertelt Gert van Dijk van Vidazz bouwkundig ontwerp. "Een loghuis heeft sfeer en warmte en past ook perfect op dit prachtige bosperceel. Dankzij een ruime ervaring in het ontwerpen van dit soort woningen en de klik met de opdrachtgever die ook onontbeerlijk is, heb ik de gelegenheid gekregen om dit prachtige huis te ontwerpen." Complex. Dat is het eerste woord dat boven tafel komt bij de beschrijving van deze opdracht. "Het huis is tegen een zes meter hoge heuvel aan gebouwd. Onder het houten loghuis bevindt zich daardoor een groot souterrain dat in oppervlakte nog groter is dan de houten bovenbouw. De parkeerkelder met autolift, het grote zwembad, de authentieke loghuisindeling, de perfecte symmetrie...Maar ook de moderne techniek en domotica zijn zeker niet gangbaar. Daarnaast heb je te maken met een veelvoud aan oplossingen en materialen. Ondanks die complexiteit is het uiteindelijk wel een oogverblindend mooi project geworden."

Complexe verbindingen

Omdat het souterrain helemaal is opgebouwd uit beton en metselwerk dat is afgewerkt door natuursteen en doordat het loghuis uit louter hout bestaat, ontstaan er complexe details. "Normaal gesproken heb je dan ook nog te maken met de krimp van hout. Elke loggevel zakt normaal gesproken enkele centimeters na, waardoor je overal speling moet houden. In dit geval hebben we echter de keus gemaakt voor gelamineerde logs die dusdanig zijn opgebouwd dat het hout niet
meer krimpt." 

Hoewel Van Dijk zelfstandig ontwerper is, spreekt hij voortdurend in de wij-vorm. "Ik ben weliswaar verantwoordelijk geweest voor het ontwerp en kreeg ook de opdracht voor directievoering en toezicht, maar deze villa is van het begin tot het eind een opdracht geweest die ik samen met mijn opdrachtgever heb uitgevoerd. Hij heeft meegedacht over elk detail van de woning, dus nu het project is opgeleverd moet ik hem ook echt alle eer geven. Dat hij zo nauw betrokken was, heeft de kwaliteit van het werk naar het hoogste niveau getild."

Voorbereiding

Complexiteit van verbindingen, materialen en bouwvormen vraagt een perfecte voorbereiding. "Dit is een project dat niet elk bouwbedrijf aankan. Hier zijn gedisciplineerde mensen voor nodig en die hebben we gevonden in de vakmensen van Van de Kolk. Zij hebben hier wekenlang opgepuzzeld voordat de bouw van start kon gaan. Juist omdat we te maken hadden met een erg korte bouwperiode (mei 2012 tot februari 2013) kwam die voorbereiding heel nauw. Ook de grote hoeveelheid wijzigingen die tijdens de bouw naar voren kwam, heeft veel gevraagd van het coördinatievermogen van de mensen van Van de Kolk. Daarnaast beschikken ze over een netwerk aan leveranciers en onderaannemers die dezelfde hoge kwaliteit leveren die wij hier moesten leveren, en dat werkt ontzettend bevredigend."
Al met al een voorbeeldproject als het om samenwerking gaat, vertelt Van Dijk. "Samen met de opdrachtgever hebben we altijd aan dezelfde kant van de lijn gestaan. We hebben gewerkt in honderd procent vertrouwen. We hadden aan een half woord genoeg. Dat is de soort samenwerking waarmee je de meest complexe projecten tot een goed einde kunt brengen. Dit prachtige Finse loghuis in Epe kan je daar gerust een schoolvoorbeeld van noemen."


Onze werknemers


Kolk Report


Aanvragen! Archief


Kolk Report aanvragen

Vul onderstaand formulier in om de nieuwste Kolk Report te ontvangen:


 

 


 

 
×