De luchtverkeersleiding van Van de Kolk

 

De bureaus liggen bezaaid met bouwtekeningen en planningen. Wie niet beter weet zou denken dat er een bom ontploft is, maar wie beter kijkt ziet juist een strak geordende organisatie. Jan Versteeg en Henk Ruitenbeek vormen samen de luchtverkeersleiding van Bouwbedrijf van de Kolk. "Werkvoorbereiding wordt steeds complexer." Een kijkje achter de schermen.

Dertig jaar geleden was het nog heel normaal dat een eenvoudige potloodschets de enige basis was voor een bouwproject. "Dat is vandaag wel anders", lacht Henk. "Tegenwoordig heb je alleen voor de vergunning al drie ordners papier nodig. Uitvoerders gaan met zes grote mappen de bouwplaats op. Met de toenemende regelgeving én de steeds hogere kwaliteitseisen is de
papierstapel dikker en dikker geworden.

Kloppend hart

Jan en Henk vormen samen het kloppend hart van de organisatie. Zodra een opdracht akkoord is, gaan zij aan de slag om het project voor te bereiden, te starten,te begeleiden én tot een goed einde te brengen. Jan:"Aan ons de uitdaging om het hele traject van A tot Z te volgen, binnen het budget te blijven, er het liefst nog iets aan over te houden én ervoor te zorgen dat onze opdrachtgever tevreden is.

Werkvoorbereiding is een veelzijdige job, geven beide mannen aan. "Het belang ervan wordt nog wel eens onderschat. Als wij aangeven hoeveel voorbereidingstijd er nodig is, hoor je mensen wel eens gniffelen. "Je kunt toch zˇ beginnen?," zeggen ze dan. "Ja, dertig jaar geleden was dat zo. Maar door de complexiteit van de bouw is werkvoorbereiding een steeds intensievere klus geworden.┤┤

Start

"De eerste stap in het proces is de kick-off," legt Jan uit. "Dat is de start van een bouwproject waarin het project vanuit directie en calculatie wordt overgedragen aan de werkvoorbereider. Vervolgens maken we mappen aan en starten we de hele papierwinkel op. Het maken van een ┤Veiligheids- en Gezondheidsplan┤ bijvoorbeeld. Het is een document waarin alle risico"s van een project zijn gedocumenteerd. Vervolgens controleren we al het tekenwerk van de architect en de constructeur. Meestal zijn die tekeningen aan de grove kant. Aan ons om te bekijken of er overal aan gedacht is."

Zodra dit duidelijk is, maakt de werkvoorbereider een planning en brengt hij alle bouwwerkzaamheden in kaart. Henk: "Deze planning gaat ter controle
naar de uitvoerder en vervolgens naar de opdrachtgever. Tijdens de bouw zijn wij als werkvoorbereiders nauw betrokken. We maken deel uit van het projectteam en zijn waar nodig bij de bouwvergaderingen. We houden meer- en minderwerk in de gaten, zorgen dat de termijnfacturen eruit gaan en dat de onderaannemers worden gecontracteerd en aangestuurd. En uiteindelijk zorgen we ervoor dat het project naar tevredenheid wordt opgeleverd."

Tijdsdruk

Tijdsdruk is voor de werkvoorbereiders altijd een grote uitdaging. Henk: "Als het een bouwproject is dat we zelf ge´nitieerd hebben, dan kan je nog een keer uitlopen. Maar als er keiharde afspraken zijn over de oplevering , ligt dat wel even anders. Zeker als er ook boeteclausules in het geding zijn. Daarnaast wordt de techniek die in bouwprojecten zit steeds complexer. Ergens even een gaatje extra boren is er eigenlijk niet meer bij. Veel onderdelen van een bouwproject zijn al voorgefabriceerd. Overal kunnen zich leidingen en aansluitingen bevinden. Al die techniek hebben wij in kaart gebracht en alle prefabonderdelen worden door de werkvoorbereiders gecontroleerd. Zijn er mutaties of moet er ergens geboord worden, dan moeten ze echt bij ons zijn."

Aanspreekpunt

Ook voor de opdrachtgever is de werkvoorbereider een belangrijk aanspreekpunt. Henk: "Wat nog wel eens gebeurt is dat er iets getekend is dat technisch niet uitgevoerd kan worden. Dan moet je dus op zoek naar een alternatief, dat past binnen het budget en ook past in het plaatje dat de opdrachtgever in zijn hoofd heeft. Die taak ligt vaak op ons bord. Dat is spannend, maar tegelijkertijd ook uitdagend." "Het leuke van dit werk is dat wij het hele project al in ons
hoofd hebben en overzien. Nog voordat de fundering er ligt. Met die wetenschap maken we planningen, sturen we onze mensen aan en houden we nauw contact met de directie en natuurlijk met onze opdrachtgevers. Dat die opdrachtgever er uiteindelijk het goede gevoel bij heeft, dat is onze belangrijkste missie."


Onze klanten


Kolk Report


Aanvragen! Archief


Kolk Report aanvragen

Vul onderstaand formulier in om de nieuwste Kolk Report te ontvangen:


 

 


 

 
×