"Goed overleg met buurtbewoners was erg belangrijk"

 

Een basisschool die zo snel groeit dat het in huisvesting amper bij te houden is. Dat klinkt als de droom van elke schooldirecteur. Voor de Oranje Nassau School (ONS) in Nijkerk is dit echter geen droom, maar werkelijkheid. Recent werd de jongste aanbouw opgeleverd door Bouwbedrijf van de Kolk. Alle reden voor een goed gesprek met directeur Ben Hiemstra en architect Arjan Hofland.

FinanciŽn voor een uitbreiding waren al langere tijd gereserveerd. Een school die met een complete groep per jaar groeit mag immers rekenen op de support van elke gemeente. Het probleem zat hem echter in de ruimte. Aangezien er in hartje Nijkerk geen meter onbenut is, lag de oplossing niet direct binnen handbereik. 

Een goed gesprek met de Woningstichting bleek echter onverwachts soelaas te bieden, vertelt Ben Hiemstra. "Men was bereid om een viertal duplexwoningen af te staan ten behoeve van onze nieuwbouw. Je kunt je voorstellen dat we daar enorm blij mee waren. En toen ook de gemeente alle medewerking wilde verlenen voor een bestemmingswijziging, leek de oplossing voorhanden."

De realisatie van de nieuwbouw bleek echter voor de buurt een grotere hobbel te vormen. "Buurtbewoners waren erg bang dat het autoverkeer door de uitbreiding van de school nog verder zou toenemen", aldus Hiemstra. "Uiteindelijk is de uitbreiding toch doorgegaan, maar het was wel een grote uitdaging in de realisatie. De buurt heeft om die reden zeer kritisch meegekeken toen de aanbouw werd gerealiseerd."

Een kritische omgeving speelde alle deelnemers aan het proces parten. Hiemstra: "Bouwbedrijf van de Kolk is daar uiterst zorgvuldig mee omgegaan. De buurt werd voortdurend geÔnformeerd over de werkzaamheden. De aankomst en inwerkingtreding van grote machines bijvoorbeeld werd bijtijds aangekondigd en als er andere overlast was voorzien, werd er huis-aan-huis een brief bezorgd."
Ook architect Arjan Hofland was nauw betrokken bij het proces. "Al in een pril stadium. Dus heb je ook met de buurt te maken. Ook omdat dit een binnenstadsschool is, zag ik het als mijn missie om de uitstraling van het gebouw zoveel mogelijk te laten matchen met wat er al stond. Een uitbreiding creŽren die zou passen in het straatbeeld zou immers ook helpen in het acceptatieproces van de buurt. Ik denk dat we daar met elkaar uitstekend in geslaagd zijn."

ONS Nijkerk is nu vier leslokalen, een kantoorruimte, een spreekkamer en een kookatelier rijker. "We kunnen weer even vooruit", lacht Hiemstra. "Al hebben we nog steeds een leerlingenstop en een wachtlijst. De school trekt leerlingen uit de wijde omgeving van Nijkerk. We hebben een positief imago en de uitbreiding van de school draagt daar alleen maar aan bij."


Onze werknemers


Kolk Report


Aanvragen! ArchiefKolk Report aanvragen

Vul onderstaand formulier in om de nieuwste Kolk Report te ontvangen:


 

 


 

 
×