Schoolpand wijkt voor 4 vrijstaande huizen

Vrijdag 11 Januari 2019

 
Op het terrein van de voormalige basisschool De Lichtboei in Kootwijkerbroek komen vier vrijstaande woningen.
Voor dat nieuwe plan vraagt ontwikkelaar Van de Kolk uit Garderen binnenkort een vergunning aan bij de gemeente Barneveld. Hiervoor moet het historische schoolpand uit 1888 wel tegen de vlakte.  
    

 
Het schoolgebouw gaat op zijn vroegst begin 2020 gesloopt worden. Daarvoor in de plaats komen op de hoek Veluweweg/Topperbinnenweg vier vrijstaande woningen met ruime kavels van elk 800 tot 1400 vierkante meter. Vorig jaar meldde de ontwikkelaar in deze krant nog plannen te hebben voor zeven woningen op deze plek. ,,Maar na overleg met de stedenbouwkundige van de gemeente Barneveld is nu afgesproken dat aantal terug te schroeven naar vier. Vooral vanwege de ligging van deze locatie, aan de rand van het dorp, is minder bebouwing gewenst, hebben we begrepen.''

Inmiddels heeft de ontwikkelaar een koopovereenkomst getekend met PCO Gelderse Vallei, eigenaar van het schoolpand. Eind dit jaar gaat het gebouw over naar de nieuwe eigenaar, waarna de sloop op zijn vroegst begin 2020 plaatsvindt. Tot die tijd wordt het pand nog via anti-kraak bewoond. Van de Kolk: ,,Binnenkort dienen we een officieel verzoek voor sloop en nieuwbouw in, waar de Barneveldse gemeenteraad zich nog over moet buigen.''

Een optie om het bestaande historische schoolpand te behouden, is er volgens Van de Kolk niet, omdat de eigenaar heeft gekozen voor een plan met een goede grondopbrengst. Bovendien is er veel achterstallig onderhoud aan het pand.

Basisschool De Lichtboei sloot in de zomer van 2017 de deuren vanwege een teruglopend leerlingenaantal. Daarmee kwam na 129 jaar een einde aan deze school. De Lichtboei werd in november 1888 geopend door initiatiefnemer dominee J.H. Houtzagers, destijds gereformeerd predikant van Kootwijk en Kootwijkerbroek. De school begon met twee lokalen en een aangebouwd meestershuis, later werd het pand uitgebreid met twee lokalen. Vanwege de integratie van het kleuteronderwijs werd een vijfde lokaal toegevoegd. Tijdens een renovatie in 1960 werd het oude meestershuis gesloopt en de school omgedraaid. Wat vroeger de achterkant was, werd toen de voorkant. In april 2014 werd het 125-jarig jubileum nog groots gevierd.


Onze klanten


Kolk Report


Aanvragen! Archief


Mail een vriend

Vul onderstaand formulier in om deze pagina naar één of meerdere personen te sturen: 

 


 

 


 

 


 

 

#NAAM wordt vervangen door de namen van de personen.
#UWNAAM wordt vervangen door uw naam.
#PAGINA wordt vervangen door de door te sturen pagina.

 

 


×

Kolk Report aanvragen

Vul onderstaand formulier in om de nieuwste Kolk Report te ontvangen:


 

 


 

 
×